Επιλέξτε γλώσσα Επιλέξτε γλώσσα Top Menu Top Menu Main Menu Extra Button Menu Page Contents Footer Αναζήτηση Αναζήτηση
Η επιβολή δασμών στα προϊόντα που εισάγονται στην αμερικανική αγορά αναμένεται να είναι μία από τις πρώτες αποφάσεις που θα υπογράψει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του και οι επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη προσπαθούν ήδη να υπολογίσουν το κόστος.

Μέχρι στιγμής, ο εκλεγμένος πρόεδρος δείχνει να στρέφει τα βέλη του κυρίως στην Κίνα, αλλά και σε Μεξικό και Καναδά, ωστόσο προεκλογικά είχε δεσμευτεί για την επιβολή οριζόντιου δασμού 10% σε όλες τις εισαγωγές, κάτι που εφόσον γίνει πράξη, θα επηρεάσει όλες τις εξαγωγές των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων -και βέβαια των ελληνικών- προς τις ΗΠΑ.

Αν και δεν αποκλείεται οι εξαγγελίες αυτές του Ντόναλντ Τραμπ να γίνονται στο πλαίσιο μιας διαπραγμάτευσης που εκτιμάται ότι θα ανοίξει, προκειμένου και η Ευρώπη να χαμηλώσει τα εμπόδια για τις αμερικανικές εξαγωγές προς τις αγορές της, εντούτοις οι οικονομολόγοι έχουν αρχίσει ήδη να υπολογίζουν το κόστος. Σύμφωνα με την Goldman Sachs, εφόσον τελικά οι δασμοί του Τραμπ αποδειχθούν στοχευμένοι (εστιάσουν δηλαδή κυρίως στις εξαγωγές που σχετίζονται με τα αυτοκίνητα), τότε το πλήγμα στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης προβλέπεται της τάξης του 0,5%. Θα είναι όμως διπλάσιο στην περίπτωση που η αμερικανική κυβέρνηση επιβάλει τελικά οριζόντιους δασμούς 10% σε όλα τα προϊόντα. Είναι λοιπόν σαφές ότι οι δασμοί του Τραμπ μπορούν να σπρώξουν την ήδη αδύναμη ευρωπαϊκή οικονομία στη στασιμότητα ή ακόμα και στην ύφεση.

Σε όλα τα σενάρια, το σοβαρότερο πλήγμα αναμένεται να δεχθεί η γερμανική οικονομία, λόγω του έντονα εξαγωγικού χαρακτήρα της, με την ελληνική οικονομία αντίθετα να θεωρείται ανάμεσα στις πιο προστατευμένες απέναντι σε αυτές τις κινήσεις οικονομικού προστατευτισμού των ΗΠΑ. Και αυτό γιατί η έκθεση της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών επιχειρήσεων στην αμερικανική αγορά είναι αρκετά περιορισμένη (έχει μειωθεί μάλιστα τα τελευταία χρόνια, λόγω των προβλημάτων στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και την αύξηση των ναύλων).

Οι ελληνικές επιχειρήσεις εξήγαγαν πέρυσι προϊόντα συνολικής αξίας 2,1 δισ.  ευρώ προς τις ΗΠΑ, με την αμερικανική αγορά να είναι η πέμπτη σημαντικότερη για τις ελληνικές εξαγωγές, με μερίδιο 4,2%. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα εξήγαγε προς τις ΗΠΑ παράγωγα ορυκτών καυσίμων – ασφαλτώδεις ύλες αξίας 400 εκατ. ευρώ, παρασκευάσματα λαχανικών και φρούτων αξίας 280 εκατ. ευρώ, λίπη και έλαια (π.χ. ελαιόλαδο) αξίας 77 εκατ. ευρώ και γαλακτοκομικά (π.χ. φέτα, γιαούρτι) αξίας 68 εκατ. ευρώ.

Η προσδοκία της αγοράς είναι ότι τα ελληνικά τρόφιμα που εξάγονται προς την αμερικανική αγορά, όπως το ελαιόλαδο και η φέτα, θα γλιτώσουν και αυτή τη φορά τους δασμούς, όπως συνέβη και στην πρώτη θητεία Τραμπ, έστω και μετά από πυρετώδεις διαπραγματεύσεις.

Βέβαια, η Ελλάδα δεν εξάγει μόνο προϊόντα στην αμερικανική αγορά, αλλά και υπηρεσίες. Και στο μέτωπο αυτό, οι πολιτικές Τραμπ εκτιμάται ότι μπορεί να αποδειχθούν ευνοϊκές για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Η άνοδος του δολαρίου και η αναμενόμενη πτώση της ισοτιμίας του ευρώ προς τα επίπεδα του 1 προς 1, εκτιμάται ότι καθιστά τους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς ακόμα πιο ελκυστικούς για τους Αμερικανούς ταξιδιώτες. Οι Αμερικανοί τουρίστες ξόδεψαν πέρυσι 1,3 δισ. ευρώ στην χώρα μας και ήδη εμφανίζουν αυξημένες επισκέψεις και δαπάνες φέτος, τάση που αναμένεται να ενισχυθεί εφόσον έχουν στην τσέπη τους ένα ισχυρό νόμισμα που κάνει τα ταξίδια αυτά φθηνότερα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ