Go International: πρωτοβουλία αναφοράς της Eurobank για την ενίσχυση και ανάπτυξη του εξαγωγικού και διασυνοριακού εμπορίου στην περιοχή
της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
΄Αλμα συμμετοχών επιχειρήσεων από την Ελλάδα και οκτώ ακόμη χώρες και περίπου 2000 επιχειρηματικές συναντήσεις στη δεύτερη εκδήλωση της πρωτοβουλίας στο Βελιγράδι, άνοιγμα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Ρωσία
Σε ισχυρό και αποτελεσματικό εφαλτήριο για την ουσιαστική στήριξη και την ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών στην ευρύτερη περιφέρεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου αναδεικνύεται η πρωτοβουλία Go International, που έχει αναλάβει η Eurobank EFG σε συνεργασία με τους εξαγωγικούς φορείς ΠΣΕ, ΣΕΒΕ και ΣΕΚ, υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών ύστερα και από την εξαιρετική ανταπόκριση που συνάντησε η δεύτερη εκδήλωσή της, η οποία διοργανώθηκε στο Βελιγράδι. Είναι γεγονός ότι η έξοδος της χώρας από την κρίση προϋποθέτει την υιοθέτηση ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου που θα στηρίζεται στις εξαγωγές και τις επενδύσεις ως τους βασικούς αναπτυξιακούς πυλώνες. Η Eurobank στο πλαίσιο των ισχυρών δεσμών που έχει διαμορφώσει με την επιχειρηματικότητα έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση τα τελευταία δύο χρόνια.
Ως πλατφόρμα συνάντησης των Ελλήνων επιχειρηματιών με εξαγωγικό προσανατολισμό με τη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα και τους δυνητικούς πελάτες τους, το διήμερο των εργασιών του Go International στη Σερβία έδωσε την ευκαιρία για περίπου 2000 διμερείς συναντήσεις των ελληνικών και κυπριακών εταιρειών με τους δυνητικούς πελάτες τους από ένα ευρύτατο γεωγραφικό φάσμα, που δεν περιλαμβάνει μόνον την περιοχή-στόχο της πρωτοβουλίας, αλλά εκτείνεται πια, χάρη στην εμβέλεια και την αναγνωρισιμότητα που έχει ήδη αποκτήσει, σε μια πολύ ευρύτερη περιφέρεια αναφοράς η οποία περιλαμβάνει ακόμη και τη Ρωσία. Συνολικά, πήραν μέρος περισσότερες από 300 επιχειρήσεις, με τις 120 να προέρχονται από την Ελλάδα, άλλες τόσες από τη Σερβία, ενώ αξίζει να επισημανθεί ότι, εκτός από την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Σερβία, στο διήμερο των εκδηλώσεων μετείχαν εκπρόσωποι εταιρειών από άλλες έξι χώρες: Κροατία, Μαυροβούνιο, Βοσνία/Ερζεγοβίνη, Σλοβενία, Ουγγαρία, ενώ ιδιαίτερα σημαντική παράμετρο αποτελεί η συμμετοχή και σχεδόν 40 εταιρειών από τη Ρωσία.
Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στο οργανωτικό σκέλος, με 120 τραπέζια επιχειρηματικών συναντήσεων, με συγκεκριμένους κλάδους στόχευσης (όπως τα οικοδομικά υλικά, τα τρόφιμα, τα πλαστικά κ.ά.) και καθορισμένα ραντεβού, ώστε οι συμμετέχοντες να γνωρίζουν με ποιους ακριβώς δυνητικούς εταίρους που αναπτύσσουν αντίστοιχη δραστηριότητα θα έρθουν σε επαφή, μεγιστοποιώντας έτσι τις δυνατότητες για τη σύναψη επιχειρηματικών συμφωνιών. Αξιοποιώντας την εμπειρία και τα δεδομένα της εναρκτήριας αποστολής του Go International, στην Κύπρο τον περασμένο Φεβρουάριο, η εκδήλωση στο Βελιγράδι φιλοδοξεί να γίνει καταλύτης για τη σημαντική διεύρυνση των επιχειρηματικών δικτύων και για τη διευκόλυνση των ελληνικών εξαγωγικών πρωτοβουλιών, σε μια φάση που η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, ως μοχλό για την έξοδο από την κρίση.
Στο πλαίσιο του Go International στο Βελιγράδι, οργανώθηκε επιχειρηματικό φόρουμ με θέμα “Διμερές Εμπόριο Ελλάδας – Σερβίας & Περιφερειακές Επιχειρηματικές Συνέργειες". Σε αυτό, την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτριος Δόλλης, ενώ η σερβική κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τον υπουργό Οικονομικών κ. Νεμπόισα Τσίριτς.
Στην ομιλία του, ο κ. Δόλλης ανέφερε ότι “το εξωτερικό εμπόριο μαζί με τη ναυτιλία και τον τουρισμό είναι οι τομείς που έχουν το δυναμικό να οδηγήσουν την ελληνική οικονομία ξανά στο δρόμο της ανάκαμψης και της ανάπτυξης” και εκτίμησε πως “τα πρώτα σημάδια για το 2011 είναι ενθαρρυντικά”. Ωστόσο, “ο δρόμος προς την ανάκαμψη θα είναι μακρύς και δύσκολος. Τα τελευταία δύο χρόνια εργαστήκαμε σκληρά στην Ελλάδα για να αλλάξουν πολιτικές και να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούσαν για πολύ καιρό. Δεν ήταν εύκολο. Η αλλαγή μπορεί να είναι οδυνηρή, ιδιαίτερα εάν πρέπει να έρθει σε μικρό χρονικό ορίζοντα. Προσδοκούμε ωστόσο ότι με την ανασυγκρότηση που συντελείται σήμερα, σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα, η χώρα θα προχωρήσει προς τα εμπρός”. “Οι αποφάσεις των επομένων ημερών θα είναι σημαντικές για όλους μας”, είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών, ενώ σημείωσε ότι το Go International συνιστά “προηγμένη μορφή επιχειρηματικής συνεργασίας” και “πρωτοβουλία μεγάλης εμβέλειας που εξελίσσεται σε θεσμό που δημιουργεί γέφυρες συνεργασίας και στηρίζει την επιχειρηματικότητα”.
Ο υπουργός Οικονομικών της Σερβίας κ. Τσίριτς σημείωσε με έμφαση ότι σε συγκυρία κρίσης ούτε μια ελληνική επιχείρηση, ούτε μια ελληνική τράπεζα δεν αποχώρησε από τη Σερβία, κάτι που αποδεικνύει τη σχέση εμπιστοσύνης που έχει οικοδομηθεί ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο κ. Τσίριτς αναφέρθηκε στο ύψος των ελληνικών επενδύσεων στη σερβική οικονομία, που ξεπερνά τα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ πρόσθεσε πως το Go International δεν αποτελεί μια απλή εμπορική συνάντηση, αλλά μια συνδιάσκεψη περιφερειακής εμβέλειας που δίνει στην Ελλάδα και τη Σερβία να επεκτείνουν τους μεταξύ τους δεσμούς φιλίας και πέρα από τα σύνορά τους.
Αναλύοντας τις οικονομικές προοπτικές της περιοχής, σε σχέση και με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, ο Οικονομικός Σύμβουλος του Ομίλου Eurobank EFG καθηγητής Γκίκας Χαρδούβελης μίλησε με θέμα «Η Ευρώπη σε κρίσιμο σταυροδρόμι». Αναφέρθηκε στα αίτια της κρίσης και το πώς φτάσαμε στα αδιέξοδα του σήμερα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η διαφημιζόμενη πειθαρχία της αγοράς ήταν ανύπαρκτη μέσα στην Ευρωζώνη. Ο κ. Χαρδούβελης τόνισε ότι πρώτα πρέπει να επιλυθεί η κρίση και μετά να σφυρηλατηθεί η μακροπρόθεσμη αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, αλλά οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ξεκίνησαν αντίστροφα» και «αντελήφθησαν το λάθος τους, μόνον όταν το καλοκαίρι η κρίση άγγιξε την Ιταλία». Ο κ. Χαρδούβελης εκτίμησε ότι «σήμερα επιθυμούν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τη σταθερότητα των χρηματοοικονομικών συστημάτων στην Ευρώπη. Οι αποφάσεις του πρόσφατου Συμβουλίου Κορυφής προχωρούν προς την κατεύθυνση αυτή». Στο ελληνικό ζήτημα, τόνισε «την ανάγκη ενός Σχεδίου Ανάπτυξης για τη χώρα, στο οποίο θα συμφωνούν τα κόμματα εξουσίας». «Το άμεσο πρόβλημα της παραοικονομίας και των κρατικών εσόδων απαιτεί γρήγορη λύση», είπε. «Το ίδιο και η κατάργηση ανεξέλεγκτων οργανισμών του κράτους, οι οποίοι επιβαρύνουν το Προϋπολογισμό χωρίς να παρέχουν υπηρεσίες. Το κρότος έχει ανάγκη οργάνωσης. Φυσικά, η έξοδος από την ύφεση έχει ως προαπαιτούμενα τη σταθεροποίηση των εισοδημάτων και του οικονομικού κλίματος, κάτι που δεν μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο εξάμηνο».
Στην ομιλία του ο γενικός διευθυντής διεθνών δραστηριοτήτων του Ομίλου Eurobank EFG κ. Giorgio Pradelli έθεσε ως κριτήριο επιτυχίας του Go International τη δημιουργία σταθερής και μόνιμης επιχειρηματικής δικτύωσης. “Μια ανταγωνιστική επιχείρηση καταλαβαίνει την ευκαιρία όταν τη βλέπει”, είπε χαρακτηριστικά. Εστιάζοντας στο δυναμικό της σερβικής οικονομίας, ο κ. Pradelli ανέδειξε ως κεντρικά πλεονεκτήματα τη στρατηγική γεωγραφική θέση και τους παραδοσιακούς δεσμούς με την Ελλάδα. Η Σερβία, είπε, βγαίνει από την κρίση πιο δυναμικά από ό,τι άλλες χώρες της περιοχής χάρη στη δημοσιονομική σταθερότητα, το ισχυρό και σταθερό τραπεζικό της σύστημα και την εμπειρία της στη διαχείριση κρίσεων. Προέβλεψε, μάλιστα, για τα επόμενα χρόνια ρυθμούς ανάπτυξης 3-5% για τη σερβική οικονομία, πάνω από το μέσο όρο της Ε.Ε.
Ο πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Eurobank EFG A.D. Beograd κ. Φίλιππος Καραμανώλης, στο χαιρετισμό του υπογράμμισε τον “πραγματικά διεθνή χαρακτήρα” της εκδήλωσης και σημείωσε ότι συγκροτήθηκε για το σκοπό αυτό μια από τις πολυπληθέστερς εμπορικές αποστολές που έχουν έρθει ποτέ από την Ελλάδα στο Βελιγράδι.. Ο κ. Καραμανώλης σημείωσε ιδιαίτερα το αναπτυξιακό δυναμικό που διαθέτει σήμερα η σερβική οικονομία και τόνισε πως “είναι καθήκον μας να αξιοποιούμε τα μέσα και την τεχνογνωσία που έχουμε στη διάθεσή μας” για να διευκολύνουμε την αναπυξιακή διαδικασία.
Στο πλαίσιο του forum του Go International οργανώθηκε ανοιχτή συζήτηση με τη συμμετοχή των προέδρων του Σερβικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Μίλος Μπούγκαριν, της προέδρου του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων κας Χριστίνας Σακελλαρίδη και του καθ. Γκίκα Χαρδούβελη, με εισαγωγική παρέμβαση του προέδρου της σερβικής Επιχειρηματικής Λέσχης «Privrednik», που εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες σερβικές επιχειρήσεις, κ. Μπράνισλαβ Γκρούιτς και συντονιστή τον πρόεδρο του Δ.Σ. της Eurobank EFG A.D. Beograd κ. Θεόδωρο Καρακάση.
1. Στο βήμα του Forum ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δόλλης
2. Στιγμιότυπο από τις επιχειρηματικές συναντήσεις στο Βελιγράδι