Συναντήσεις με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες είχε στο Βελιγράδι, την Τετάρτη και Πέμπτη (16-17/02/2005), κλιμάκιο της Τράπεζας EFG Еurobank Ergasias με την ευκαιρία εγκαινίων της EFG Eurobank A.D. Beograd. Η EFG Eurobank, στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της διαθέτει ήδη στη Σερβική πρωτεύουσα 11 καταστήματα που θα αυξηθούν σε 15 μέχρι το καλοκαίρι του 2005 και απασχολεί 258 εργαζομένους. Στην EFG Eurobank η Eurobank είναι μέτοχος με 93,5%. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank κ. Νικόλαος Νανόπουλος, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος κ. Βύρων Μπαλλής, ο Σύμβουλος Διοίκησης και επικεφαλής Διεθνών Δραστηριοτήτων κ. David Watson, και κλιμάκιο ανωτέρων στελεχών της Τράπεζας, είχαν συζητήσεις με τον Πρόεδρο της Σερβίας κ. Boris Tadic, τον Αντιπρόεδρο της κυβερνήσεως της Σερβίας κ. Miroljub Labus, τους Υπουργούς ¶μυνας κ. Prvoslav Davinic, Οικονομικών κ. Miadjan Dinkic, Οικονομίας κ. Predrag Bubalo, και άλλα μέλη της Κυβερνήσεως καθώς και με το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας κ. Radovan Jelasic. Κατά τις συζητήσεις αυτές, εξετάσθηκαν οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε συνδυασμό με την οικονομική κατάσταση τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε διεθνές και διεπιστώθη ότι υπάρχουν προοπτικές και ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας.
Σημειώνεται ότι η Eurobank στα πλαίσια της στρατηγικής της για ανάπτυξη δραστηριότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη υλοποιεί εκτεταμένο επενδυτικό πρόγραμμα. Ειδικότερα, στη Σερβία-Μαυροβούνιο, παράλληλα με την αύξηση του αυτόνομου δικτύου της EFG Eurobank AD Beograd στο Βελιγράδι, είναι σε διαπραγματεύσεις, με τις αρχές ιδιωτικοποιήσεων, για την απόκτηση μιας εκ των υπό ιδιωτικοποίηση τραπεζών, Novosadska Banka και Continental Banka.
Ταυτόχρονα, διευρυνόμενο είναι και το ελληνικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στη Σερβία-Μαυροβούνιο όπου ήδη περίπου 230 εταιρίες έχουν ήδη αναπτύξει δραστηριότητα στην περιοχή, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη χώρα. Η Eurobank, με τη σημαντική της παρουσία στα Βαλκάνια, αποτελεί και το συνδετικό κρίκο για ανάπτυξη στην περιοχή ελληνικών επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο της πολιτικής της αυτής, μετά από πρόσκληση της Eurobank, εκπρόσωποι περίπου 40 μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων, από τους τομείς της βιομηχανίας, του εμπορίου και του τουρισμού είχαν επαφές στο Βελιγράδι με οικονομικούς παράγοντες και τις αρμόδιες αρχές. Είχαν επίσης την ευκαιρία να συναντηθούν και με μέλη της κυβερνήσεως από την οποία και προσεκλήθησαν να αναλάβουν επενδυτικές πρωτοβουλίες στη Σερβία, όπου παρέχονται και ισχυρά φορολογικά κίνητρα.
Η στρατηγική της Eurobank αποβλέπει στην απόκτηση ηγετικής θέσης στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μια αγορά μεγαλύτερη των 50 εκατ. κατοίκων. Ήδη η Eurobank έχει τοποθετηθεί στρατηγικά στη Σερβία-Μαυροβούνιο, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ενώ εξετάζει δυνατότητες για περαιτέρω διεύρυνση και επέκταση της παρουσίας της. Στόχος είναι οι δραστηριότητες στη ΝΑ Ευρώπη να αποφέρουν το 2009 το 20% των καθαρών κερδών, σε ενοποιημένη βάση.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο των επαφών και συναντήσεων του διημέρου έγιναν (Τετάρτη, 16/02/05) τα επίσημα εγκαίνια λειτουργίας του δικτύου της EFG Eurobank A.D. Beograd. Από πλευράς Τραπέζης, ο Σύμβουλος Διοίκησης και Επικεφαλής Διεθνών Δραστηριοτήτων της Eurobank κ. David Watson τόνισε πως η Τράπεζα παρέχει ήδη ευρύ φάσμα υπηρεσιών τόσο σε επίπεδο τραπεζικής επιχειρήσεων όσο και σε επίπεδο φυσικών προσώπων με αποτέλεσμα να καταλαμβάνει συνεχώς μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς. Ο πρίγκηπας Αλέξανδρος Β΄ δήλωσε ότι η χώρα του είναι υπερήφανη για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων όπως του Ομίλου της Eurobank και τόνισε πως η Ελλάδα είναι πολύ σημαντική για το μέλλον της οικονομικής ανάπτυξης της Σερβίας. Η αντιδήμαρχος του Βελιγραδίου κα Radmila Hrustanovic χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες της Eurobank και καλωσόρισε τους Έλληνες επιχειρηματίες στο Βελιγράδι.
Επίσης, διοργανώθηκε γεύμα εργασίας μεταξύ των Ελλήνων επιχειρηματιών και μελών της σερβικής κυβέρνησης και με αντικείμενο τη συζήτηση θεμάτων που συνδέονται με την οικονομία της χώρας και τις ξένες επενδύσεις. Οπως επεσήμανε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Σερβίας κ. Miroljub Labus, «Οι επενδύσεις στη Σερβία εμπεριέχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο αντίθετα με την γενικότερη αντίληψη που επικρατεί. Το ΑΕΠ της Σερβίας αυξήθηκε το 2004 κατά 8%». Δήλωσε επίσης ότι είναι απαραίτητες περισσότερες επενδύσεις στον τομέα της τηλεφωνίας, συμπεριλαμβανομένων και της κινητής τηλεφωνίας και του διαδικτύου. «Η Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στη Σερβία. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν δημιουργήσει περίπου 18.000 θέσεις εργασίας στη Σερβία-Μαυροβούνιο τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ο Πρόεδρος Boris Tadic κάλεσε πρόσφατα τους Έλληνες επενδυτές να αναλάβουν ενεργότερο ρόλο στη Σερβία, αξιοποιώντας το ευνοικό φορολογικό καθεστώς. Συγκεκριμένα, ο φορολογικός συντελεστής για τα κέρδη των επιχειρήσεων ανέρχεται μόνο σε 10% και είναι ο χαμηλότερος στην Ευρώπη. Για τις επενδύσεις ύψους 8 εκατ. ευρώ και άνω οι επιχειρήσεις απαλλάσσονται από το φόρο για περίοδο δέκα ετών». Οπως επίσης είπε ο κ. Labus, η Σερβία ελπίζει να ξεκινήσει έως το 2006 τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο να γίνει πλήρες μέλος της έως το 2012.
Με την ευκαιρία των εγκαινίων, το βράδυ της Τετάρτης, διοργανώθηκε εκδήλωση στην οποία παραβρέθηκαν μέλη της κυβέρνησης, και Έλληνες και Σέρβοι επιχειρηματίες. Κατά τη διάρκειά της ο πρόεδρος της Σερβίας κ. Boris Tadic αναφέρθηκε στη επενδυτική στρατηγική της χώρας του τονίζοντας τη συμβολή στην υλοποίηση της προσπάθειας αυτής του ελληνικού επιχειρηματικού δυναμικού. Παρατήρησε δε ότι υπάρχουν ακόμα περισσότερες ευκαιρίες ενόψει μάλιστα της προοπτικής ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank κ. Νικόλαος Νανόπουλος, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «αναμένεται με χαρά τον επόμενο μήνα η θετική μελέτη σκοπιμότητας της Ευρωπαικής Ένωσης για την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Σερβία-Μαυροβούνιο. Η προοπτική της περαιτέρω διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ενθαρρύνει πολλές επιτυχημένες ελληνικές επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν έγκαιρα τις ευκαιρίες που παρουσιάσθηκαν στις υπό μεταρρύθμιση οικονομίες. Οι Έλληνες επενδυτές είναι ανάμεσα στους πιο μεγάλους στη περιοχή, ενώ σε ορισμένες χώρες είναι οι μεγαλύτεροι. Στη Σερβία-Μαυροβούνιο έχουν ιδρυθεί περίπου 230 εταιρίες όλων των μεγεθών – από τις οποίες οι 150 είναι κοινοπραξίες, ενώ οι 80 εξ ολοκλήρου ανήκουν σε Έλληνες επιχειρηματίες. Οι ελληνικές επενδύσεις στη χώρα ανέρχονται σε 1,2 δισ. Ευρώ. Σε αυτές τις επιχειρήσεις ανήκουν και οι περισσότερες από τις μεγαλύτερες τράπεζες, κάτι που κάνει την Ελλάδα τον τέταρτο μεγαλύτερο επενδυτή στη χώρα, μετά τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Ιταλία. Είναι ενδιαφέρον ότι την περίοδο που ξεκίνησε το 2000, σε παγκόσμιο επίπεδο οι άμεσες ξένες επενδύσεις επιδεικνύουν μία καθοδική τάση, η οποία τώρα εν μέρει κινείται αντίστροφα. Εν τούτοις, η νοτιοανατολική Ευρώπη, ιδιαίτερα η Σερβία-Μαυροβούνιο, την ίδια περίοδο κατέγραψαν ισχυρή ανάπτυξη. Επίκειται η εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Οικονομικής Ανασυγκροτήσεως των Βαλκανίων, ύψους 550 εκ. Ευρώ που αφορά τις έξι χώρες της περιοχής της Βαλκανικής. Γι΄ όλους αυτούς τους λόγους, πιστεύουμε ότι αυτή είναι η στιγμή που η οικονομική μας συνεργασία θα πρέπει να εντατικοποιηθεί, να συμμετάσχουμε στη διαδικασία της ανασυγκροτήσεως και να ενισχύσουμε τις οικονομικές και εμπορικές μας σχέσεις».
Στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης του κλιμακίου των στελεχών της Eurobank και των Ελλήνων επιχειρηματιών στο Βελιγράδι, συνεχίστηκαν την Πέμπτη (17.02.05) οι συναντήσεις με οικονομικούς και άλλους παράγοντες ενώ δόθηκε συνέντευξη τύπου προς τα μέσα ενημέρωσης. Οπως υπογράμμισε ο κ. Νανόπουλος «Βασικό κίνητρο της στρατηγικής μας στα Βαλκάνια δεν είναι μόνο η γεωγραφική μας εγγύτητα, αλλά και η ισχυρή πίστη στην μακροπρόθεσμη οικονομική προοπτική όλων των χωρών της περιοχής. Στηρίζεται επίσης στην πεποίθησή μας ότι διαθέτουμε ικανότητα, τεχνογνωσία και εμπειρία να συνεισφέρουμε θετικά στη διαδικασία μετασχηματισμού των οικονομιών της περιοχής. Όλες οι χώρες έχουν προχωρήσει πολύ σε σχέση με την πρώτη – ιδιαίτερα δύσκολη – περίοδο της μετάβασης. Στη Σερβία-Μαυροβούνιο έπρεπε να καλυφθεί και η απόσταση από τη «χαμένη», εξαιρετικά οδυνηρή, δεκαετία του 90. Η Eurobank με την εμπειρία που έχει αποκτήσει από την διαδικασία σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας και την ένταξή της στην ΟΝΕ διαθέτει την αναγκαία τεχνογνωσία που φιλοδοξούμε να μεταφέρουμε και στη Σερβία μέσω της EFG Eurobank AD Beograd. Στόχος μας είναι να γίνει η Τράπεζα αυτή ένας σύγχρονος οργανισμός που θα μπορεί να συγκρίνεται με τους καλύτερους στην Ευρώπη. Η προοπτική ένταξης της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαιτήσει πλήρη συμμόρφωση με τις αρχές της ενιαίας αγοράς καθώς και προετοιμασία για την υοθέτηση του ευρώ. Με την εμπειρία μας ελπίζουμε ότι θα συμβάλουμε στην προσαρμογή και ανάπτυξη της σερβικής οικονομίας, και μέσω αυτού στην ένταξή της στην οικογένεια των αναπτυγμένων ευρωπαϊκών οικονομιών. Το όραμά μας για την EFG Eurobank είναι να γίνει μία από τις πιο δυναμικές τράπεζες της χώρας ακολουθώντας το επιτυχημένο μοντέλο ανάπτυξης της Eurobank στην Ελλάδα. Ελπίζουμε ότι σε δέκα χρόνια η Τράπεζα θα αποκτήσει ηγετική θέση στην αγορά της Σερβίας, όχι μόνο σε μέγεθος, αλλά και σε φάσμα προϊόντων, ποιότητα υπηρεσιών και αναγνώριση από το κοινό».
Τα συγκεκριμένα σχέδια για την ανάπτυξη της EFG Eurobank παρουσίασε ο κ. David Watson ο οποίος είπε πως θα δημιουργηθούν και θα προσφέρονται σύγχρονα προϊόντα και υπηρεσίες για όλους τους τομείς της αγοράς, όχι μόνο για την τραπεζική ιδιωτών πελατών, αλλά και συμβουλευτικές υπηρεσίες στον τομέα των επενδύσεων, όπως και υπηρεσίες στον τομέα της κεφαλαιαγοράς για μεγάλες επιχειρήσεις, εγχώριες και αλλοδαπές. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί μια γέφυρα ανάμεσα στη νέα κεφαλαιαγορά του Βελιγραδίου και τους ενδεχόμενους επενδυτές από την Ελλάδα και άλλες χώρες όπου ο ΄Ομιλος έχει ισχυρή παρουσία. Η Τράπεζα ήδη προσφέρει υπηρεσίες σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και θα δώσει περαιτέρω έμφαση στο χώρο αυτό. Για την επίτευξη αυτών των στόχων υπάρχουν δύο κρίσιμοι παράγοντες. Το ανθρώπινο δυναμικό, και τα συστήματα. Θα υποστηρίξουμε κατά προτεραιότητα τη μεταφορά τεχνογνωσίας μέσω εκπαίδευσης και στενής συνεργασίας ανάμεσα σε συναδέλφους από την Eurobank στην Ελλάδα και την EFG Eurobank στο Βελιγράδι. Όσον αφορά στα συστήματα είναι σημαντικό να συνεχίσει η τράπεζα τις επενδύσεις στην τεχνολογία πληροφορικής για να εξασφαλίσει ένα ασφαλές περιβάλλον, αλλά και φιλική και αποτελεσματική εξυπηρέτηση των πελατών.
Παρουσίαση Διεθνών Δραστηριοτήτων