Οι περιβαλλοντικές προκλήσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο
- Κλιματική αλλαγή και υποβάθμιση του περιβάλλοντος: Απειλούν την ίδια την ύπαρξη της Ευρώπης.
- Περιβαλλοντική νομοθεσία: Νέες υποχρεώσεις συμμόρφωσης προκύπτουν από το νέο πιο αυστηρό περιβαλλοντικό νομοθετικό πλαίσιο.
- Αυξημένη περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των επισκεπτών: Οι επισκέπτες επιλέγουν με περιβαλλοντικά κριτήρια τον τουριστικό προορισμό τους.
Οι αλλαγές στην περιβαλλοντική νομοθεσία πρόκειται να επηρεάσουν τη λειτουργία των ξενοδοχείων.
Πολύπλοκο νομοθετικό πλαίσιο
Τα νομοθετήματα δεν αφορούν μόνο τις γενικές άδειες λειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων (άδεια λειτουργίας, μελέτη πυρασφάλειας κ.λπ.) αλλά και μεμονωμένες άδειες για συγκεκριμένες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες.
Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που υπάρχουν μέσα στις ξενοδοχειακές μονάδες, όπως οι κολυμβητικές δεξαμενές και τα γυμναστήρια, απαιτούν ξεχωριστές γνωστοποιήσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο προστίθενται και οι απαιτήσεις από την όλο και πιο αυστηρή περιβαλλοντική νομοθεσία.
Αυξημένη περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση
Οι επισκέπτες γίνονται όλο και περισσότερο περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένοι. Έτσι, οι ξενοδοχειακές μονάδες καλούνται να ανταποκριθούν στο συνεχώς εναλλασσόμενο περιβαλλοντικό νομοθετικό πλαίσιο και, ταυτόχρονα, να διασφαλίσουν την περιβαλλοντική απόδοση των υπηρεσιών τους σύμφωνα με τις απαιτήσεις των πελατών.
Τα ξενοδοχεία πρέπει να προβάλλουν προγράμματα για:
- Μείωση και ανακύκλωση αποβλήτων
- Εξοικονόμηση ενέργειας και νερού
- Χρήση τοπικών και βιολογικών προϊόντων
- Διαθεσιμότητα σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων
- Κομποστοποίηση σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους
Ευρωπαϊκή oδηγία 2018/851
Η διαχείριση των αποβλήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) πρέπει να βελτιωθεί με στόχο:
- Την προστασία, τη διατήρηση και τη βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος
- Την προστασία της υγείας του ανθρώπου
- Την εξασφάλιση της συνετής, αποδοτικής και ορθολογικής χρήσης των φυσικών πόρων
- Την προαγωγή των αρχών της κυκλικής οικονομίας
- Τη βελτίωση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές
- Την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης
- Τη μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από εισαγόμενους πόρους
- Τη δημιουργία νέων οικονομικών ευκαιριών
- Τη συμβολή στη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα
Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (European Green Deal)
Πρόκειται να μετατρέψει την ΕΕ σε μια σύγχρονη, αποδοτική, ως προς τη χρήση των πόρων, και ανταγωνιστική οικονομία με στόχο:
- Μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050
- Οικονομική ανάπτυξη αποσυνδεδεμένη από τη χρήση πόρων
- Κανέναν άνθρωπο και καμία περιφέρεια στο περιθώριο
Πακέτο «Fit for 55»
Οι ηγέτες της ΕΕ υπέγραψαν το κρίσιμο πακέτο των αναθεωρημένων νόμων για το κλίμα και την ενέργεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με σκοπό την επίτευξη του στόχου μείωσης των καθαρών εκπομπών κατά 55% έως το 2030.
Στην Ελλάδα η διαβούλευση για την ενσωμάτωση του πακέτου «Fit for 55» στον Εθνικό Κλιματικό Νόμο ολοκληρώθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2022.
Θεσπίζει όλο και πιο αυστηρούς νόμους για την καλύτερη διαχείριση των αποβλήτων και τη μείωση της παραγωγής αερίων του θερμοκηπίου.
Παρακάτω αναλύονται οι τρεις σημαντικότερες αλλαγές στην περιβαλλοντική νομοθεσία και πως θα επηρεάσουν τη λειτουργία των ξενοδοχείων.
Από τις 05.06.2021 απαγορεύτηκε η παραγωγή 10 ειδών πλαστικών μίας χρήσης.
Οι βιομηχανίες έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν το απόθεμά τους στα καταστήματα έως και τις 03.05.2022, χωρίς όμως να συνεχίσουν την παραγωγή.
Μετά από 10 μήνες πρόκειται να αποσυρθούν οριστικά από την ελληνική αγορά:
- Πλαστικά καλαμάκια
- Πλαστικά μαχαιροπίρουνα
- Πλαστικά πιάτα μίας χρήσης
- Ποτήρια, πιάτα και περιέκτες τροφίμων από φελιζόλ
- Πλαστικές μπατονέτες
- Πλαστικά στηρίγματα μπαλονιών
- Πλαστικοί αναδευτήρες ποτών
Από τη φετινή τουριστική σεζόν οι ξενοδοχειακές μονάδες θα έρθουν αντιμέτωπες με την έλλειψη ειδών μίας χρήσης. Συνεπώς, θα πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις, πιο φιλικές προς το περιβάλλον.
Ο νόμος 4819/2021 «Ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη διαχείριση των αποβλήτων» προβλέπει μέτρα που περιλαμβάνουν νομικές υποχρεώσεις και κίνητρα που αποσκοπούν στην πρόληψη της σπατάλης τροφίμων. Αφορά και τις ξενοδοχειακές μονάδες με 100 κλίνες και πάνω.
Από 01.01.2022 οι ξενοδοχειακές μονάδες υποχρεούνται να ακολουθούν την «ιεράρχηση πρόληψης και διαχείρισης αποβλήτων τροφίμων». Στην κορυφή της βρίσκονται οι λύσεις πρόληψης:
- Αποφυγή δημιουργίας πλεονασμάτων / αποβλήτων τροφίμων (πρόληψη στην πηγή).
- Αξιοποίηση πλεονασμάτων τροφίμων –κατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση– µέσω δωρεάς / άλλης αναδιανομής ή περαιτέρω επεξεργασίας τροφίμων για ανθρώπινη κατανάλωση.
Επιπλέον, από 01.01.2022 οι ξενοδοχειακές μονάδες υποχρεούνται να καταχωρούν κάθε χρόνο:
- Τα παραγόμενα απόβλητα τροφίμων.
- Τα πλεονάσματα τροφίμων, που διατίθενται ως δωρεά, σε ηλεκτρονική πλατφόρμα ειδικού σκοπού.
Εθνικός Κλιματικός Νόμος – Μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή
Η διαβούλευση ολοκληρώθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2022 και αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή.
Ο τουρισμός βρίσκεται στους τομείς προτεραιότητας για τη θέσπιση μέτρων προσαρμογής για:
- Την κλιματική αλλαγή
- Τη διερεύνηση και καταγραφή των προτεινόμενων μέτρων και δράσεων
- Τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου
Οι τουριστικές εγκαταστάσεις και τα έργα αστικής ανάπτυξης, κτιριακού τομέα, αθλητισμού και αναψυχής υποχρεούνται να μειώσουν τις εκπομπές τους το ελάχιστο κατά 30% σε σχέση με το 2022 έως το 2030.
- Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα (μόνο στα Αγγλικά).
- Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία με στόχο την ανάδειξη της Ευρώπης στην πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο στον κόσμο έως το 2050.
- Οδηγία (ΕΕ) 2018/851 σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων.