Επιλέξτε γλώσσα Top Menu Main Menu Extra Button Menu Page Contents Footer Αναζήτηση

Σκοπός και χαρακτηριστικά

Βασικός στόχος της δράσης Συνεργατικοί σχηματισμοί για την προώθηση της καινοτομίας στην τοπική επιχειρηματικότητα 2021-2027 είναι η ενίσχυση της ίδρυσης ή αναβάθμισης της λειτουργίας συνεργατικών σχηματισμών (clusters) για την προώθηση της καινοτομίας στην τοπική επιχειρηματικότητα.

Η δράση χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕΣΠΑ 2021-2027, Κεντρική Μακεδονία.

Η δημόσια δαπάνη της δράσης ανέρχεται σε 4 εκατ. ευρώ.

Προϋποθέσεις συμμετοχής

Δικαίωμα συμμετοχής στη δράση έχουν υφιστάμενοι, νέοι και υπό σύσταση συνεργατικοί σχηματισμοί που είναι πολύ μικρές, μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), οι οποίες θα υλοποιήσουν επενδυτικό σχέδιο στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Δικαιούχος φορέας μπορεί να είναι:

  • Ο ιδιοκτήτης του συνεργατικού σχηματισμού, στον οποίο μπορεί να χορηγηθεί επενδυτική ενίσχυση.
  • Ο φορέας εκμετάλλευσης του συνεργατικού σχηματισμού, στον οποίο μπορεί να χορηγηθεί ενίσχυση λειτουργίας.

Ως δικαιούχος φορέας χαρακτηρίζεται η νομική οντότητα στην οποία οι ιδιότητες του ιδιοκτήτη και του φορέα εκμετάλλευσης του συνεργατικού σχηματισμού ταυτίζονται.

Έτσι, πρόκειται για μια νομική οντότητα με 1 ΑΦΜ. Ανάλογα με τη νομική μορφή της έχει ως εταίρους / μετόχους τους φορείς που αναφέρονται ως ανεξάρτητα μέρη παρακάτω. Επιπλέον, στον δικαιούχο φορέα μπορεί να χορηγηθεί τόσο επενδυτική όσο και λειτουργική ενίσχυση.

Τα ανεξάρτητα μέρη, που αποτελούν εταίρους στη νομική οντότητα που διαχειρίζεται τον συνεργατικό σχηματισμό καινοτομίας στο πλαίσιο της δράσης, ενδεικτικά μπορούν να είναι:

  • Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα
  • Οργανισμοί και φορείς ερευνητικών δραστηριοτήτων
  • Επιχειρήσεις
  • Σύνδεσμοι Επιχειρήσεων
  • Συνεταιρισμοί
  • Μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί

Υφιστάμενοι θεωρούνται οι συνεργατικοί σχηματισμοί που έχουν κάνει έναρξη εργασιών και διαθέτουν τουλάχιστον 1 πλήρη κλεισμένη διαχειριστική χρήση πριν από την ημερομηνία έκδοση της πρόσκλησης.

Νέοι θεωρούνται οι συνεργατικοί σχηματισμοί που δεν έχουν κλείσει πλήρη διαχειριστική χρήση κατά την ημερομηνία έκδοσης της πρόσκλησης.

Υπό σύσταση θεωρούνται οι συνεργατικοί σχηματισμοί που θα συσταθούν μετά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης.

Προϋπολογισμός δράσης και διάρκεια υλοποίησης

Ο συνολικός προϋπολογισμός δημόσιας δαπάνης της πρόσκλησης είναι 4 εκατ. ευρώ.

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε πράξης εξαρτάται από το αναλυτικό επενδυτικό σχέδιο κάθε δυνητικού δικαιούχου φορέα, το οποίο πρέπει να είναι τουλάχιστον 300.000€ και με ανώτατο ποσό τις 500.000€.

Η διάρκεια υλοποίησης των εγκεκριμένων έργων ορίζεται σε 40 μήνες από την ημερομηνία έγκρισης της αίτησης χρηματοδότησης, σύμφωνα με το αποτέλεσμα αξιολόγησης.

Η καταληκτική ημερομηνία, συμπεριλαμβανομένης της τυχούσας παράτασης, δεν μπορεί να είναι μετά τις 30.06.2029.

Περιοχή εφαρμογής

Η περιοχή εφαρμογής είναι η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Επιλέξιμοι τομείς δραστηριότητας

Μέσα από τη δράση ενισχύονται δραστηριότητες στους τομείς:

  • Αγροδιατροφική αλυσίδα
  • Βιοεπιστήμες – Υγεία – Φάρμακα
  • Ψηφιακές τεχνολογίες
  • Αειφόρος ενέργεια
  • Περιβάλλον και κυκλική οικονομία
  • Υλικά, κατασκευές και βιομηχανία
  • Τουρισμός, πολιτισμός, δημιουργικές βιομηχανίες

Το επιχειρηματικό σχέδιο μπορεί να αφορά έναν ή περισσότερους τομείς και θα πρέπει να συσχετίζεται με έναν η περισσότερους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ), που θα αποτελεί τον / αποτελούν τους ΚΑΔ επένδυσης.

Επιλέξιμες δαπάνες

Η ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών είναι η ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης στο ΟΠΣΚΕ.

Δαπάνες που πραγματοποιούνται ή συμβασιοποιούνται πριν από την ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών, ακόμη κι αν δεν έχει τιμολογηθεί η σύμβαση, καθιστούν το σύνολο του επενδυτικού σχεδίου μη επιλέξιμο προς χρηματοδότηση.

Η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας επιλεξιμότητας δαπανών είναι η καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης της πράξης που αναγράφεται στην εγκριτική απόφαση ένταξης. Δεν μπορεί να είναι μετά τις 30.06.2029.

Οι επιλέξιμες δαπάνες για χρηματοδότηση θα πρέπει να εντάσσονται στις ακόλουθες επιλέξιμες δραστηριότητες που περιγράφονται στον Γενικό Κανονισμό Απαλλαγής (Κανονισμός ΕΕ αριθ. 651/2014).

Άρθρο 27 – Ενισχύσεις για συνεργατικούς σχηματισμούς καινοτομίας

Οι δαπάνες θα πρέπει να εμπίπτουν σε 1 ή περισσότερες κατηγορίες:

1. Επενδυτικές δαπάνες για την κατασκευή ή την αναβάθμιση των συνεργατικών σχηματισμών σχετικές με:

i. Ενσώματα στοιχεία ενεργητικού

a) Κτίρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλων χώρος

b) Μηχανήματα – Εξοπλισμός

ii. Άυλα στοιχεία ενεργητικού (λογισμικά και υπηρεσίες λογισμικού)

2. Λειτουργικές δαπάνες: Δαπάνες προσωπικού και δαπάνες προβολής – προώθησης – δικτύωσης σχετικά με:

i. Τον συντονισμό του συνεργατικού σχηματισμού για την διευκόλυνση της συνεργασίας, την ανταλλαγή πληροφοριών και την παροχή ή τη διάθεση των εξειδικευμένων και εξατομικευμένων υπηρεσιών υποστήριξης των επιχειρήσεων

ii. Την προβολή του συνεργατικού σχηματισμού για την αύξηση της συμμετοχής νέων επιχειρήσεων ή οργανισμών, καθώς και για την αύξηση της προβολής του σχηματισμού

iii. Τη διαχείριση των εγκαταστάσεων του συνεργατικού σχηματισμού, την οργάνωση προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, εργαστηρίων και συνεδρίων για τη στήριξη της διάδοσης των γνώσεων και της δικτύωσης και της διεθνούς συνεργασίας.

Άρθρο 25 – Ενισχύσεις για έργα και έρευνας και ανάπτυξης

Το ενισχυόμενο μέρος του έργου έρευνας και ανάπτυξης θα πρέπει να εμπίπτει πλήρως σε 1 ή περισσότερες κατηγορίες δαπανών:

  • Δαπάνες για έρευνα επί συμβάσει (βιομηχανική έρευνα ή πειραματική ανάπτυξη)
  • Μελέτες σκοπιμότητας (δαπάνες διεξαγωγής της μελέτης)

Μη επιλέξιμες δαπάνες

Για όλες τις κατηγορίες δαπανών δεν αποτελούν επιλέξιμες δαπάνες οι:

  • Δαπάνες που πραγματοποιούνται πριν από τον χρόνο έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών, ακόμη κι αν δεν έχει τιμολογηθεί η σύμβαση, δηλαδή πριν από την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης.
  • Δαπάνες που αφορούν σε δασμούς, φόρους και τέλη.
  • Δαπάνες που αφορούν τη σύνταξη και παρακολούθηση του επενδυτικού σχεδίου.
  • Δαπάνες που αφορούν πάσης φύσεως αναλώσιμα υλικά.
  • Χρεωστικοί τόκοι, προμήθειες χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, έξοδα συναλλάγματος και χρεωστικές συναλλαγματικές διαφορές, καθώς και τα λοιπά καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα του δικαιούχου.
  • Ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), εκτός της περίπτωσης που δεν είναι ανακτήσιμος δυνάμει της εθνικής νομοθεσίας για τον ΦΠΑ. Ο ΦΠΑ είναι επιλέξιμη δαπάνη, εφόσον ο δικαιούχος δεν έχει δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ σύμφωνα με τις διατάξεις του κώδικα ΦΠΑ, όπως ισχύει κάθε φορά. Ειδικότερα, είναι επιλέξιμη δαπάνη εφόσον βαρύνει δαπάνες που συνδέονται με την άσκηση εξαιρούμενων ή απαλλασσόμενων δραστηριοτήτων του δικαιούχου από ΦΠΑ.

    Στις περιπτώσεις που ο ΦΠΑ βαρύνει δαπάνες που χρησιμοποιούνται τόσο για την άσκηση δραστηριοτήτων, για τις οποίες δεν παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης, όσο και για την άσκηση δραστηριοτήτων για τις οποίες παρέχεται το σχετικό δικαίωμα (μικτή δραστηριότητα), ο ΦΠΑ είναι επιλέξιμη δαπάνη κατά το ποσοστό που δεν μπορεί να ανακτηθεί (prorata). Όταν ο ΦΠΑ είναι επιλέξιμη δαπάνη, συμπεριλαμβάνεται στον επιχορηγούμενο προϋπολογισμό και σε καμία περίπτωση δεν τον προσαυξάνει.

  • Δαπάνες που πραγματοποιούνται μετά την ημερομηνία ολοκλήρωσης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του επενδυτικού σχεδίου.
  • Δαπάνες για πρόστιμα, προσαυξήσεις, χρηματικές ποινές και έξοδα για την επίλυση διαφορών.
  • Παραστατικά αυτοτιμολόγησης κάθε είδους σε περίπτωση λήψης υπηρεσιών (αποδείξεις δαπανών, τιμολόγια αυτοπαράδοσης κ.α.)

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός του συνεργατικού σχηματισμού θα πρέπει να διαμορφώνεται σύμφωνα με τους περιορισμούς που αναφέρονται στον παρακάτω πίνακα:

ΕΠΙΛΕΞΙΜΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΑΠΑΝΗΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΟΣΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΣΤΟΝ ΕΠΙΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΟ Π/Υ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ 
Α. Άρθρο 27 Καν. ΕΕ 651/2014 – Ενισχύσεις για συνεργατικούς σχηματισμούς καινοτομίας
Επενδυτικές δαπάνες
Κτίρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλων χώρος
Εξοπλισμός
Λογισμικά και υπηρεσίες λογισμικού
≤50%
Λειτουργικές δαπάνες
Δαπάνες προσωπικού
Προβολή – προώθηση – δικτύωση
Έμμεσες δαπάνες
 ≤90%
 Β. Άρθρο 25 Καν. ΕΕ 651/2014 – Ενισχύσεις για έργα έρευνας και ανάπτυξης
Δαπάνες για βιομηχανική έρευνα, πειραματική ανάπτυξη, μελέτες σκοπιμότητας
Δαπάνες για ανάθεση έρευνας επί συμβάσει
Μελέτη σκοπιμότητας
 ≤20%

Οι παραπάνω περιορισμοί θα πρέπει να τηρούνται υποχρεωτικά κατά την υποβολή της πρότασης του επενδυτικού σχεδίου, όχι όμως και κατά τη διάρκεια της υλοποίησής του.

Ένταση της ενίσχυσης

Άρθρο 27 Καν. ΕΕ 651/2014 – Ενισχύσεις για συνεργατικούς σχηματισμούς καινοτομίας

Κατηγορία Δαπάνης Ποσοστό Ενίσχυσης 
Ενσώματα Στοιχεία Ενεργητικού 65%
Άυλα Στοιχεία Ενεργητικού
65%
 Ενισχύσεις Λειτουργίας 50%

Άρθρο 25 Καν. ΕΕ 651/2014 – Ενισχύσεις για έργα και έρευνας και ανάπτυξης

Κατηγορία δαπάνης  Μεσαίες Επιχειρήσεις Μικρές/Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις
Βιομηχανική έρευνα – Έρευνα επί συμβάσει 60% 70%

Βιομηχανική έρευνα – Έρευνα επί συμβάσει αυξημένη κατά 15%, υπό την προϋπόθεση ότι τα αποτελέσματα του έργου διαδίδονται ευρέως μέσα από συνέδρια, δημοσιεύσεις, αποθετήρια ελεύθερης πρόσβασης ή μέσω δωρεάν λογισμικού ή λογισμικού ανοικτής πηγής.

Ανώτατο όριο ενίσχυσης: 80%

75% 80%
Πειραματική ανάπτυξη – Έρευνα επί συμβάσει 35% 45%

Πειραματική ανάπτυξη – Έρευνα επί συμβάσει αυξημένη κατά 15% υπό την προϋπόθεση ότι τα αποτελέσματα του έργου διαδίδονται ευρέως μέσα από συνέδρια, δημοσιεύσεις, αποθετήρια ελεύθερης πρόσβασης ή μέσω δωρεάν λογισμικού ή λογισμικού ανοικτής πηγής.

Ανώτατο όριο ενίσχυσης: 80%

50% 60%
Μελέτες σκοπιμότητας 60% 70%

Κριτήρια αξιολόγησης

Η αξιολόγηση των αιτήσεων χρηματοδότησης θα είναι συγκριτική.

Τα βαθμολογούμενα κριτήρια του προγράμματος είναι:

Α/Α ΚΡΙΤΗΡΙΟ  Column 2 Column 3
1

Σαφήνεια στόχων, περιεχομένου

και παραδοτέων προτεινόμενου έργου

0-10 20%
2 Αξιολόγηση δαπανών έργου 0-10 10%
3 Ποιότητα οργανωτικής δομής, τρόπου λειτουργίας και εμπειρίας
λειτουργούσας / υπό σύσταση δομής
0-10
20%
4 Αξιοποίηση αποτελεσμάτων, διάχυση αποτελεσμάτων και
ανάπτυξη διατοπικών και διεθνών συνεργασιών
0-10
15%
5 Επάρκεια οικονομικών πόρων /
βιωσιμότητα συνεργατικού σχηματισμού
0-10
20%
6 Ανάπτυξη επιχειρηματικής καινοτομίας
0-10
15%

Η ελάχιστη αποδεκτή συνολική βαθμολογία είναι το 5.

Ενδιαφέρεστε για τη δράση;

Υποβάλλετε την online αίτησή σας από 04.07.2024 στις 12:00 έως και 04.10.2024 στις 15:00, μέσα από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ).

Δείτε αναλυτικά τη δημοσίευσης της δράσης.

   
Δείτε επίσης