Επιλέξτε γλώσσα Top Menu Main Menu Extra Button Menu Page Contents Footer Αναζήτηση

Σκοπός και χαρακτηριστικά της δράσης

Η δράση Δράσεις στήριξης υφιστάμενων και νέων κοινωνικών επιχειρήσεων ΚΑΛΟ (επιχορήγηση για δημιουργία θέσεων εργασίας, για ίδρυση νέων επιχειρήσεων, δικτύωση, ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, υποστήριξη λειτουργίας θερμοκοιτίδων κλπ.) στην Κεντρική Μακεδονία στοχεύει στην υποστήριξη επενδυτικών πρωτοβουλιών από υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις ΚΑΛΟ που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με σκοπό την προώθηση της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, με βάση όσα ορίζονται στον Ν.4430/2016 (ΦΕΚ 205/Α), και την ενίσχυση της απασχόλησης.
Η δράση εναρμονίζεται με την Εθνική Στρατηγική για την Κοινωνική Ένταξη (ΕΣΚΕ) και με τον 3ο Επιχειρησιακό Άξονα, που αφορά την «Ένταξη στην αγορά εργασίας, βελτίωση της απασχολησιμότητας και πρόσβαση στην απασχόληση».

Δικαιούχοι

Ενισχύονται:

  • Υφιστάμενες επιχειρήσεις του Ν.4430/2016 που είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο ΚΑΛΟ με πιστοποιητικό εγγραφής σε ισχύ, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.
  • Υπό σύσταση επιχειρήσεις που έχουν αίτηση εγγραφής στο Μητρώο ΚΑΛΟ μετά τη δημοσίευση της πρόσκλησης, και που ιδρύονται πριν από την έναρξη της ενίσχυσής τους από το ΕΚΤ+.

Η δράση απευθύνεται σε πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες επιχειρήσεις που νομίμως λειτουργούν και δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της γεωργίας, αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.

Α. Υφιστάμενοι φορείς ΚΑΛΟ είναι οι φορείς που έχουν συσταθεί πριν από τη δημοσίευση της πρόσκλησης.

Οι προϋποθέσεις συμμετοχής των φορέων ΚΑΛΟ που υποβάλλουν πρόταση, είναι:

  • Να διαθέτουν βεβαίωση εγγραφής στο Γενικό Μητρώο Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και πιστοποιητικό μέλους σε ισχύ, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης – για φορείς με λειτουργία πάνω από 1 έτος.
  • Να διατηρούν την ιδιότητα του μέλους του Μητρώου καθ' όλη τη διάρκεια υλοποίησης της δράσης συμπεριλαμβανομένων των μακροχρόνιων υποχρεώσεων.
  • Να διατηρήσουν ή να δημιουργήσουν τουλάχιστον 1 νέα θέση εργασίας που να αντιστοιχεί σε 18 ανθρωπομήνες μισθωτής εργασίας, είτε για 1 άτομο πλήρους απασχόλησης είτε για περισσότερα άτομα μερικής απασχόλησης.
  • Να διαθέτουν τουλάχιστον 1 δηλούμενο επιλέξιμο ΚΑΔ επένδυσης πριν από την ηλεκτρονική υποβολή της επενδυτικής πρότασης, και το προτεινόμενο επενδυτικό σχέδιο να αφορά τουλάχιστον 1 από τους επιλέξιμους ΚΑΔ.
  • Να λειτουργούν νόμιμα και να διαθέτουν το κατάλληλο έγγραφο αδειοδότησης στον / στους ΚΑΔ επένδυσης, σύμφωνα με τη νομοθεσία και την ασκούμενη δραστηριότητά τους. Εάν η άδεια δεν έχει εκδοθεί ή έχει λήξει χρονικά, απαιτείται η προσκόμιση της σχετικής αίτησης για έκδοση / ανανέωσή της. Οι επιχειρήσεις με δραστηριότητες για την άσκηση των οποίων δεν απαιτείται άδεια λειτουργίας, θα πρέπει να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση του νόμιμου εκπροσώπου με την οποία θα βεβαιώνεται ότι δεν απαιτείται η έκδοση άδειας λειτουργίας, ή έγγραφο απαλλαγής από τη σχετική υποχρέωση με σχετική τεκμηρίωση.
  • Να μην έχει γίνει έναρξη εργασιών για το έργο πριν από τη δημοσίευση της πρόσκλησης. Οι δικαιούχοι μπορούν να ξεκινήσουν την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου πριν από την έκδοση της Απόφασης Έγκρισης Αποτελεσμάτων Αξιολόγησης, με δική τους ευθύνη.

Β. Υπό σύσταση φορείς ΚΑΛΟ είναι οι φορείς που θα συσταθούν και θα ξεκινήσουν τη δραστηριότητά τους μετά την ημερομηνία υποβολής της πρότασης.

Για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, πρέπει:

  • Να έχουν αίτηση εγγραφής στο Μητρώο Φορέων ΚΑΛΟ, μετά τη δημοσίευση της πρόσκλησης.
  • Να διατηρούν την ιδιότητα του μέλους του Μητρώου Φορέων ΚΑΛΟ  καθ' όλη τη διάρκεια υλοποίησης της δράσης, συμπεριλαμβανομένων των μακροχρόνιων υποχρεώσεων.
  • Το προτεινόμενο επενδυτικό σχέδιο να αφορά 1 τουλάχιστον από τους επιλέξιμους ΚΑΔ, εκτός από αυτούς που αναφέρονται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι: ΜΗ ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ της πρόσκλησης.
  • Να διαθέτουν 1 τουλάχιστον επιλέξιμο ΚΑΔ επένδυσης πριν από την πρώτη εκταμίευση συμπεριλαμβανομένης της προκαταβολής.
  • Να δημιουργήσουν 1 τουλάχιστον νέα θέση εργασίας που να αντιστοιχεί σε 18 ανθρωπομήνες μισθωτής εργασίας, είτε για 1 άτομο πλήρους απασχόλησης είτε για περισσότερα άτομα μερικής απασχόλησης.
  • Να μην έχει γίνει έναρξη εργασιών για το έργο πριν από τη δημοσίευση της πρόσκλησης. Οι δικαιούχοι μπορούν να ξεκινήσουν την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου πριν από την έκδοση της Απόφασης Έγκρισης Αποτελεσμάτων Αξιολόγησης, με δική τους ευθύνη.

Περιοχή εφαρμογής

Η δράση εφαρμόζεται στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Προϋπολογισμός δράσης και ένταση ενίσχυσης

Η δημόσια δαπάνη της δράσης ανέρχεται σε 4 εκατ. ευρώ και προβλέπεται η δυνατότητα υπερδέσμευσης σε ποσοστό 120%.

Ενισχύονται αιτήσεις χρηματοδότησης ύψους με επιχορηγούμενο προϋπολογισμό έως 65.000€. Η ένταση της ενίσχυσης θα ανέλθει στο 100% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού της πράξης.

Ο προϋπολογισμός της δράσης ενδεικτικά προορίζεται κατά:

  • 80% σε υφιστάμενες επιχειρήσεις
  • 20% σε υπό σύσταση επιχειρήσεις

Υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς πόρων από τη μία κατηγορία στην άλλη, εφόσον δεν καλυφθούν οι επιμέρους προϋπολογισμοί από τις υποβληθείσες αιτήσεις.

Επιλέξιμες κατηγορίες δαπανών

Η ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών είναι η ημερομηνία προκήρυξης της δράσης.

Σε αντίθετη περίπτωση η δαπάνη κρίνεται μη επιλέξιμη και ως εκ τούτου αφαιρείται από τον επιχορηγούμενο προϋπολογισμό του επενδυτικού σχεδίου.

Η δράση χρηματοδοτεί μέχρι 2 θέσεις εργασίας:

Α. Για υφιστάμενες επιχειρήσεις με υφιστάμενες και νέες θέσεις εργασίας

Υποχρεωτικά 1 υφιστάμενη ή νέα θέση εργασίας πλήρους απασχόλησης μισθωτής εργασίας, για άνεργο εγγεγραμμένο στη ΔΥΠΑ, που να αντιστοιχεί σε 18 ανθρωπομήνες, ή περισσότερες θέσεις εργασίας, υφιστάμενες ή νέες, μερικής απασχόλησης μισθωτής εργασίας που να αντιστοιχούν σε 18 ανθρωπομήνες, με το άθροισμα των ΕΜΕ για διάστημα 18 μηνών να αθροίζει 1,5 ΕΜΕ.

Επίσης είναι επιλέξιμη προς επιδότηση και 1 πρόσθετη νέα ή περισσότερες νέες θέσεις εργασίας πλήρους / μερικής απασχόλησης έως 18 ανθρωπομήνες, για ανέργους εγγεγραμμένους στη ΔΥΠΑ, με το άθροισμα των πρόσθετων ΕΜΕ για διάστημα 18 μηνών να αθροίζει από 0,1 (>0) έως 1,5 ΕΜΕ.

Β. Υπό σύσταση επιχειρήσεις με νέες θέσεις εργασίας

Υποχρεωτικά 1 νέα θέση εργασίας πλήρους απασχόλησης μισθωτής εργασίας, για άνεργο εγγεγραμμένο στη ΔΥΠΑ, που να αντιστοιχεί σε 18 ανθρωπομήνες, ή περισσότερες θέσεις εργασίας, υφιστάμενες ή νέες, μερικής απασχόλησης μισθωτής εργασίας που να αντιστοιχούν σε 18 ανθρωπομήνες, με το άθροισμα των ΕΜΕ για διάστημα 18 μηνών να αθροίζει 1,5 ΕΜΕ.

Επίσης είναι επιλέξιμη προς επιδότηση και 1 πρόσθετη νέα ή περισσότερες νέες θέσεις εργασίας πλήρους / μερικής απασχόλησης έως 18 ανθρωπομήνες, για ανέργους εγγεγραμμένους στη ΔΥΠΑ, με το άθροισμα των πρόσθετων ΕΜΕ για διάστημα 18 μηνών να αθροίζει από 0,1 (>0) έως 1,5 ΕΜΕ.

Επιπλέον, η δράση χρηματοδοτεί τις λοιπές άμεσες και έμμεσες δαπάνες του επενδυτικού σχεδίου, εκτός από τις δαπάνες προσωπικού, με τη μορφή απλοποιημένου κόστους με ποσοστό 40% επί του επιλέξιμου μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους.

Η πρόσληψη των νέων θέσεων εργασίας θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί εντός 3 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης των Αποτελεσμάτων Αξιολόγησης. 

Κωδικός κατηγορίας / υποκατηγορίας ΟΠΣΚΕ

Κατηγορίες / Υποκατηγορίες δαπανών

Ταμείο
01. Δαπάνες προσωπικού
01.09 Πλήρες μισθολογικό κόστος νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού ΕΚΤ+
01.10 Πλήρες μισθολογικό κόστος υφιστάμενου προσωπικού
 10. Συντελεστής υπολογισμού επιλέξιμων δαπανών έργου 
 10.01

Ενιαίος συντελεστής υπολογισμού επιλέξιμων δαπανών έργου

 

Αφορά λειτουργικές δαπάνες, όπως ενοίκια, κοινή ωφέλεια, προβολή, δικτύωση κ.ά.

 

Εφαρμόζεται Ενιαίος Συντελεστής Υπολογισμού Επιλέξιμων Δαπανών Έργου - απλοποιημένο κόστος (40% επί των επιλέξιμων άμεσων δαπανών προσωπικού) – Υποχρεωτική κατηγορία δαπάνης 

ΕΚΤ+ 

Η μέγιστη διάρκεια ολοκλήρωσης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του επενδυτικού σχεδίου δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 24 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης των Αποτελεσμάτων Αξιολόγησης.

Η περίοδος υλοποίησης της πράξης είναι 24 μήνες. Περιλαμβάνει τον χρόνο εύρεσης και πρόσληψης του προσωπικού από την επιχείρηση 3 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης και αποστολής των Αποτελεσμάτων Αξιολόγησης, την υλοποίηση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου με 18 μήνες απασχόλησης, και τον χρόνο που απαιτείται για την εξόφληση των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων της μισθοδοσίας.

Στον χρόνο αυτόν περιλαμβάνεται και το χρονικό διάστημα που τυχόν απαιτηθεί για πρόσληψη νέου προσωπικού, σε αντικατάσταση του αρχικά προσληφθέντος.

Κριτήρια επιλεξιμότητας

Τα κριτήρια αξιολόγησης είναι:

Α. Χαρακτηριστικά των μελών και του φορέα της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας – συντελεστής βαρύτητας 30%

Β. Αξιολόγηση επιχειρηματικού σχεδίου για πληρότητα, σαφήνεια,   ρεαλιστικότητά προϋπολογισμού, χρονοδιάγραμμα και εφικτότητα υλοποίησης, κοινωνική καινοτομία, κοινωνικός αντίκτυπος και κοινωνική σκοπιμότητα – συντελεστής βαρύτητας 40%

Γ. Ενίσχυση απασχόλησης – κοινωνικής ένταξης με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας – συντελεστής βαρύτητας 30%

Ωστόσο, για να χαρακτηριστεί ως εν δυνάμει επιλέξιμη 1 πρόταση για χρηματοδότηση, πρέπει:

  1. Η πρόταση αυτή να αξιολογηθεί με τουλάχιστον 30 μόρια
  2. Ο φορέας ΚΑΛΟ να δεσμευτεί ότι θα δημιουργήσει ή θα διατηρήσει, εφόσον απασχολούσε προσωπικό, με έτος αναφοράς το 2023, 1 τουλάχιστον θέση εργασίας πλήρους απασχόλησης ή περισσότερες θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης που θα αντιστοιχούν σε 18 ανθρωπομήνες πλήρους απασχόλησης μισθωτής εργασίας και 1,5 EME.

Έτσι, αποκλείονται αυτόματα οι προτάσεις που:

  • Δεν ικανοποιούν τις προϋποθέσεις 1 και 2.
  • Λάβουν βαθμό μηδέν (0) στην αξιολόγηση του επιχειρηματικού σχεδίου, σύμφωνα με το κριτήριο Β στο υποκριτήριο για πληρότητα και σαφήνεια επιχειρηματικού σχεδίου.

Υπολογισμός συνολικής βαθμολογίας

Η συνολική βαθμολογία προκύπτει σύμφωνα με τον τύπο:

(30% x Κριτήριο Α) + (40% x Κριτήριο B) + (30% x Κριτήριο Γ)

Η μέγιστη συνολική βαθμολογία της κάθε πρότασης, με βάση τους συντελεστές βαρύτητας των κριτηρίων, είναι 100 βαθμοί.

Ενδιαφέρεστε για τη δράση;

Η αίτηση χρηματοδότησης υποβάλλεται ηλεκτρονικά μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά από 14.01.2024 στις 13:00 έως 30.04.2025 στις 15:00, μέσα από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ).

Για τις αιτήσεις χρηματοδότησης εφαρμόζεται η μέθοδος της συγκριτικής αξιολόγησης και βαθμολόγηση των αιτήσεων που υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα.

Δείτε αναλυτικά τη δημοσίευση της δράσης.