Κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ότι δεν τρώνε κρέας. Επικρατεί, όμως, μια ασάφεια για τις διατροφικές συνήθειές τους. Οι χορτοφάγοι χωρίζονται σε:
Οι βίγκαν δεν τρώνε ούτε κρέας ούτε ζωικά προϊόντα, όπως αυγά και μέλι.
Η χορτοφαγική διατροφή, εάν είναι σωστά σχεδιασμένη, μπορεί να είναι πολύ υγιεινή. Υπάρχουν φυτικές τροφές που είναι πλούσιες πηγές πρόσληψης πρωτεΐνης, ασβεστίου και σιδήρου –στοιχείων απαραίτητων για τον οργανισμό:
Κάθε γεύμα πρέπει να περιλαμβάνει από ένα συστατικό από λαχανικά, φρούτα, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λιπαρά.
Καλό είναι, λοιπόν, σε κάθε κύριο γεύμα να καταναλώνονται λαχανικά –ιδανικά μπρόκολο ή λάχανο. Ωστόσο, και η πράσινη σαλάτα είναι καλή επιλογή. Σημαντικό είναι να περιλαμβάνει και πρωτεΐνες. Μπορείτε είτε να προσθέσετε ξηρούς καρπούς στη σαλάτα είτε να φτιάξετε όσπρια.
Όσο για τους υδατάνθρακες, η ποικιλία είναι ακόμη μεγαλύτερη: γλυκοπατάτες, βρόμη, ψωμί ή ζυμαρικά ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι. Για λιπαρά, μπορείτε να επιλέξετε ελιές, σπόρους, ξηρούς καρπούς, αβοκάντο (που θεωρείται από τα πιο καλά λιπαρά) αλλά και ακατέργαστο ταχίνι ή βούτυρο αμυγδάλου.
Παρόλο που με τη χορτοφαγία αποκλείονται κάποιες τροφές από το καθημερινό διαιτολόγιο, δεν περιορίζονται οι επιλογές. Διαδικτυακά μπορείτε να βρείτε συνταγές για βίγκαν ροφήματα, μπισκότα βρόμης, ή και μηλόπιτα.
Για σνακ, μια εύκολη και θρεπτική επιλογή είναι οι ξηροί καρποί. Για μεσημεριανό και βραδινό, μπορείτε είτε να φτιάξετε μια χορταστική και θρεπτική σαλάτα είτε να επιλέξετε να ετοιμάσετε μία από τις πολλές διαφορετικές χορτοφαγικές συνταγές που θα βρείτε διαδικτυακά.
Είτε υιοθετήσετε φέτος μια χορτοφαγική διατροφή είτε την ακολουθείτε περιστασιακά για λόγους νηστείας ή αποτοξίνωσης, στο διαδίκτυο θα βρείτε πλήθος συνταγών που θα σας ενθουσιάσουν.