Επιλέξτε γλώσσα Top Menu Main Menu Extra Button Menu Page Contents Footer Αναζήτηση
Όλοι έχουμε κάποια αγαπημένα φρούτα και λαχανικά που τα προτιμάμε από άλλα και ιδανικά θα θέλαμε να τα τρώμε όλο τον χρόνο. Ωστόσο, κάθε φορά που επιλέγουμε τα λεγόμενα «εποχής», όχι μόνο τα καταναλώνουμε φρέσκα αλλά είναι και πιο νόστιμα. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι μας προσφέρουν τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε την κάθε εποχή. Ακολουθούν μερικές ιδέες για φθινοπωρινές συνταγές, ώστε τα φρούτα και λαχανικά του Οκτωβρίου να γίνουν πρωταγωνιστές στα σνακ και τα γεύματά σας.
   
Μήλα

Μήλα

Και όμως, η τετριμμένη πλέον έκφραση «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα» ισχύει 100%, καθώς τα μήλα είναι πλούσια σε βιταμίνες, έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και συμβάλλουν στην υγεία των οστών, του εγκεφάλου και του καρδιοαναπνευστικού μας.

Ακόμα και ωμά για δεκατιανό ή απογευματινό, τα μήλα, κόκκινα ή πράσινα, είναι πεντανόστιμα. Εάν μια μέρα έχετε διάθεση για ελαφρύ γλυκό με λίγες θερμίδες, μπορείτε να κόψετε ένα μήλο και να προσθέσετε κανέλα και μέλι.

Με την ίδια διάθεση για γλυκό, τώρα είναι η ευκαιρία να φτιάξετε μηλόπιτα, κλασική ή τριφτή (apple crumble), καθώς και ψητά μήλα.

Έξυπνο μυστικό: το τριμμένο μήλο δίνει παραπάνω νοστιμιά στη ζύμη των pancakes.

Μήλα
Ρόδι

Ρόδι

Είναι άλλο ένα φρούτο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, που δεν χαρακτηρίζεται τυχαία «κόκκινος θησαυρός». Προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις και βοηθά στη μνήμη. Τα αντιφλεγμονώδη συστατικά του βοηθούν στην καταπολέμηση της αρθρίτιδας.

Το ρόδι είναι από τα πιο παρεξηγημένα φρούτα. Καθαρίζεται δύσκολα και συνήθως λερώνεται η κουζίνα. Για να το καθαρίσετε εύκολα, χρειάζεστε ένα καλό μαχαίρι για να κόψετε το ρόδι στη μέση και μια ξύλινη κουτάλα για να χτυπάτε το κέλυφος του μισού ροδιού μέχρι να πέσουν οι σπόροι.

Οι σπόροι του ροδιού τρώγονται και ωμοί, αλλά ταιριάζουν τέλεια και στις σαλάτες, το ρύζι και το κριθαρότο.

Έξυπνο μυστικό: αντικαταστήστε τον χυμό που πίνετε κάθε μέρα με φυσικό χυμό ροδιού. Είναι πραγματικά ευεργετικός για την υγεία και πλούσιος σε γεύση.

Ρόδι
Σταφύλι

Σταφύλι

Το πιο γνωστό φρούτο ήδη από την αρχαιότητα, «η τροφή των θεών» όπως χαρακτηρίζεται, είναι μια τροφή πλούσια σε κάλιο, βιταμίνες Α, Β και C. Οι φυτικές ίνες που διαθέτουν τα σταφύλια συντελούν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Βοηθούν, επίσης, και σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας.

Το σταφύλι γίνεται εξαιρετικό γλυκό του κουταλιού και δένει αρμονικά με πράσινες σαλάτες. Εναλλακτικά, λειτουργεί ως δροσιστικό στοιχείο σε μια πιατέλα τυριών και αλλαντικών.

Στο διαδίκτυο θα βρείτε πολλές εύκολες συνταγές που μπορείτε να κάνετε μαζί με τα παιδιά. Η μαγειρική, και ειδικά η ζαχαροπλαστική, είναι μια διασκεδαστική διαδικασία για τα παιδιά. Τα βοηθάει να δοκιμάζουν πιο εύκολα νέες γεύσεις και, στην προκειμένη περίπτωση, να τρώνε φρούτα.

Έξυπνο μυστικό: Για ένα πιο γκουρμέ απογευματινό, φτιάξτε τη δική σας μπρουσκέτα με ανθότυρο, σταφύλι και μέλι.

Σταφύλι
Κολοκύθα

Κολοκύθα

Το απόλυτο φθινοπωρινό λαχανικό είναι πλούσιο σε βιταμίνες, κάλιο και αντιοξειδωτικά, ενώ έχει λίγες θερμίδες. Η κολοκύθα αποτελεί υπερτροφή με πολλά οφέλη για την καρδιά και το ανοσοποιητικό. Δίνει νοστιμιά τόσο σε γλυκές όσο και σε αλμυρές συνταγές.

Η σούπα κολοκύθας είναι ό,τι πρέπει για ένα ελαφρύ, γευστικό γεύμα. Υπάρχουν τόσο πολλές και διαφορετικές συνταγές που καλύπτουν όλα τα γούστα.

Ο πουρές κολοκύθας συνοδεύει τέλεια τα κρεατικά. Για τους λάτρεις της ζαχαροπλαστικής, η κολοκύθα δίνει ιδιαίτερη νοστιμιά ως βασικό υλικό για cupcake.

Έξυπνο μυστικό: με αφορμή το Χάλογουιν (Halloween), διαλέξτε μαζί με τα παιδιά σας μια μεγάλη κολοκύθα και περάστε παρέα διασκεδαστικές και δημιουργικές στιγμές ζωγραφίζοντας και διακοσμώντας την όσο πιο τρομακτικά γίνεται.

Κολοκύθα
Μπρόκολο

Μπρόκολο

Και το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό πλούσιο σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, αλλά και φτωχό σε θερμίδες.

Βέβαια, αρκετοί είναι αυτοί που δεν επιλέγουν τόσο συχνά το συγκεκριμένο λαχανικό, επειδή έχει έντονη μυρωδιά κατά τον βρασμό του. Ωστόσο, εάν προσπεράσουμε αυτή τη λεπτομέρεια, μπορεί να γίνει μια εξαιρετική λιχουδιά.

Τρώγεται μόνο του ή σε σαλάτα από βραστά κολοκυθάκια, καρότα και πατάτες με λάδι και λεμόνι. Δίνει υπέροχη γεύση στις λευκές σάλτσες των ζυμαρικών, ενώ το μπρόκολο ογκρατέν είναι μια ωραία και εύκολη γευστική επιλογή.

Έξυπνο μυστικό: για να περιορίσετε τη μυρωδιά του μπρόκολου στο σπίτι κατά το βράσιμο, στύψτε μισό λεμόνι μέσα στο νερό που βράζει, και, στη συνέχεια, ρίξτε και τη λεμονόκουπα μέσα στην κατσαρόλα.

Μπρόκολο