Επιλέξτε γλώσσα Top Menu Main Menu Extra Button Menu Page Contents Footer Αναζήτηση
Το να αλλάξουμε κάποιες συνήθειές μας και να αποκτήσουμε οικολογική συνείδηση δεν είναι απλώς μια τάση της εποχής, είναι πλέον ανάγκη. Με μικρές αλλαγές, δείτε πώς μπορεί το σπίτι σας να γίνει πιο «πράσινο» και να έχει χαμηλό αντίκτυπο στο περιβάλλον.
   
Ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας

Ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας

Η ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού αποτελεί σημαντική επένδυση. Ενημερωθείτε κατάλληλα για τα προγράμματα επιδότησης δαπανών για την ενεργειακή αυτονόμηση της κατοικίας σας.

Έτσι, δεν θα επωμιστείτε μόνοι το έξοδο αυτό και θα λάβετε την κατάλληλη υποστήριξη. Ένας ενεργειακός επιθεωρητής μπορεί να σας συμβουλεύσει για τις εργασίες που χρειάζεται να γίνουν ανάλογα με το σπίτι και τις δυνατότητές του.

Βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα, η ενεργειακή αναβάθμιση αποφέρει τεράστια περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη. Έτσι, λοιπόν, εάν αντικαταστήσετε τα κουφώματα με νέα ενεργειακά, εάν τοποθετήσετε συσκευές που συλλέγουν ηλιακή ενέργεια και αν επιλέξετε φυσικό αέριο, μειώνετε δραστικά την κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι σας ζημιώνοντας λιγότερο το περιβάλλον.

Εξίσου σημαντικό είναι ότι εξοικονομείτε και χρήματα, καθώς μειώνονται δραστικά τα έξοδα που πληρώνετε σε λογαριασμούς.

Ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας
Λευκές συσκευές με ενεργειακή σήμανση

Λευκές συσκευές με ενεργειακή σήμανση

Άλλος ένας τρόπος εξοικονόμησης ενέργειας είναι η αντικατάσταση των παλιών λευκών οικιακών συσκευών με καινούργιες, φιλικές προς το περιβάλλον.

Οι λευκές συσκευές ανήκουν στις υψηλότερες ενεργειακές κλάσεις. Καταναλώνουν αρκετή ενέργεια και τις χρησιμοποιούμε αρκετά μέσα στην ημέρα. Ιδιαίτερα οι παλιές ηλεκτρικές συσκευές είναι ακόμα πιο ενεργοβόρες.

Παρόλο που η αγορά μιας νέας οικιακής συσκευής κοστίζει, είναι σίγουρο ότι σύντομα θα αποσβέσετε τα χρήματά σας από τους σημαντικά μειωμένους λογαριασμούς ρεύματος που θα λαμβάνετε.

Λευκές συσκευές με ενεργειακή σήμανση
Προσοχή στις λεπτομέρειες

Προσοχή στις λεπτομέρειες

Είναι σημαντικό, λοιπόν, όταν επιλέξετε μια νέα συσκευή, να ελέγξετε ότι ανήκει σε ενεργειακή κλάση Α+. Έτσι, μειώνετε το οικολογικό αποτύπωμά σας και προστατεύετε το περιβάλλον. Κάθε συσκευή διαθέτει ετικέτα που αναφέρει την ενεργειακή απόδοσή της.

Μην ξεχάσετε να δηλώσετε ότι θέλετε να δώσετε την παλιά συσκευή σας για ανακύκλωση. Όχι μόνο συμπεριφέρεστε οικολογικά, αλλά έχετε και επιπλέον έκπτωση επί της τιμής της καινούργιας συσκευής.

Επιπλέον, χρησιμοποιώντας επαναφορτιζόμενες μπαταρίες για διάφορες συσκευές, δεν χρειάζεται να αγοράζετε συνεχώς καινούργιες. Έτσι, εξοικονομείτε χρήματα και βοηθάτε με τον δικό σας τρόπο στην προστασία του περιβάλλοντος.

Προσοχή στις λεπτομέρειες
Μείωση συσκευών σε κατάσταση αναμονής

Μείωση συσκευών σε κατάσταση αναμονής

Εξίσου σημαντικό για όλες τις ηλεκτρικές συσκευές που έχετε στο σπίτι –παλιές ή καινούργιες– είναι να τις βγάζετε από την πρίζα, όταν δεν τις χρησιμοποιείτε. Σύμφωνα με έρευνες, συνεχίζουν να καταναλώνουν ενέργεια, ακόμα και όταν ο διακόπτης τους είναι κλειστός.

Όταν δεν λειτουργεί το κλιματιστικό, καλό είναι να το βγάζετε από την πρίζα. Αντίστοιχα, όταν δεν πλένετε στο πλυντήριο, κλείνετε την παροχή νερού. Προτού λείψετε σε διακοπές, καλό είναι να βγάλετε ακόμα και το ψυγείο από την πρίζα. Αφού πρώτα το αδειάσετε, αφήστε το με ανοιχτή την πόρτα.

Όταν κλείνετε την τηλεόραση από το τηλεχειριστήριο, συνεχίζει να καταναλώνει ενέργεια. Καλύτερα κλείστε την από τον διακόπτη ή –ακόμα καλύτερα– βγάλτε την από την πρίζα. Αντίστοιχα, απενεργοποιήστε τον υπολογιστή σας αντί να τον αφήνετε σε κατάσταση αναμονής.

Μείωση συσκευών σε κατάσταση αναμονής
Λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά

Λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά

Το φως και εν γένει ο φωτισμός σε ένα σπίτι είναι πολύ σημαντικά στοιχεία. Δημιουργούν ωραία ατμόσφαιρα και ζεστασιά.

Βασικό είναι, λοιπόν, ιδιαίτερα κατά τις πρωινές ώρες, να αξιοποιείτε το φυσικό φως και να μην ανοίγετε άσκοπα τα φώτα. Ωστόσο, όταν πια έρθει η ώρα να τα ανοίξετε, καλό είναι να έχετε αντικαταστήσει τις κοινές λάμπες με λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.

Εάν καθαρίζετε, μάλιστα, τακτικά τα φωτιστικά και τους λαμπτήρες, φωτίζουν στο μέγιστο δυνατό.

Λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά
Ανακύκλωση: τα «πρέπει» και τα «μη»

Ανακύκλωση: τα «πρέπει» και τα «μη»

Πλέον είναι ευρέως γνωστό ότι στους μπλε κάδους πετάμε άδειες και καθαρές πλαστικές, αλουμινένιες και χάρτινες συσκευασίες στερεών και υγρών τροφίμων από τετραπάκ.

Γνωρίζατε, όμως, ότι ανακυκλώνονται μόνο οι θήκες των CD και των DVD, και όχι τα ίδια τα CD και τα DVD; Επίσης, δεν ανακυκλώνονται τα διάφορα κεραμικά σκεύη, ούτε οι κούπες.

Μικροσυσκευές, όπως για παράδειγμα η ηλεκτρική σκούπα, η καφετιέρα και η τοστιέρα, χρειάζεται να τοποθετούνται στους ενδεδειγμένους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης και όχι στους μπλε κάδους.

Με μια σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο θα βρείτε ακριβώς τα σημεία συλλογής μικροσυσκευών στην περιοχή σας. Αντίστοιχα, υπάρχουν ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης τόσο για μπαταρίες μιας χρήσης όσο και για λαμπτήρες.

Ανακύκλωση: τα «πρέπει» και τα «μη»